Afazi, beyindeki dil işleme merkezlerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kişi konuşma, anlama, okuma ve yazma becerilerinde güçlük yaşar. Beyindeki herhangi bir bölgedeki hasardan kaynaklanabilir. Genellikle inme, beyin tümörleri, kafa travması, enfeksiyonlar veya nörolojik hastalıklar gibi nedenlerle ortaya çıkar. Detaylar yazımızda.
Afazi, dil yeteneğinin kaybı ya da hasara uğramasıdır. Beynin konuşma ve dil işleme bölgesindeki bir yaralanma, hastalık veya beyin hasarı sonucu meydana gelebilir. Genellikle konuşma, kelime seçimi, dil anlama, okuma ve yazma gibi dil işleme becerilerini etkilemektedir.
Afazisi olan kişilerin semptomları, afazinin türüne ve şiddetine göre değişebilmektedir. Bazı hastalar sadece bazı kelimeleri unuturlar veya kelimeleri düzgün bir şekilde ifade edemez. Bazı hastalar daha ciddi semptomlar yaşayabilmektedir. Bunlar arasında hiçbir kelimeyi anlayamaz ya da hiç konuşamamak bulunmaktadır. Tutuk yani Broca afazide hasta kendini ifade etmede sorun yaşar. Akıcı (Wernicke) de ise sorun anlamada güçlük çekmektir.
Afazi belirtileri, dil işleme becerilerindeki değişiklikler ile ilişkilidir. Afazinin türüne ve şiddetine göre değişebilmektedir. Bazı belirtiler şu şekildedir:
Afazi, dil yeteneğinde kayıp veya bozukluğa neden olan bir nörolojik durumdur. Afazinin tedavisi, hastalığın türüne, şiddetine ve bireysel özelliklere bağlıdır. Konuşma, dil terapisine başvurulabilir. Terapiyle hastanın konuşma, iletişim kurma becerileri geliştirilmeye çalışılır. Afazi terapisi ise çeşitli değerlendirmelerden sonra terapistin belirlediği bazı dil alanlarını inceleyerek uyguladığı terapi yaklaşımıdır.
Afazi hastalığı tedavisi, afazinin türüne ve şiddetine, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Bazı türler daha hafif ve tedavi edilebilir olabilir. Diğer türleri ise daha ciddi ve tedavi edilmesi zor olabilmektedir. Tedavi süresi hastanın bireysel özellikleri de dikkate alınarak belirlenmelidir. Kişinin hedeflerine ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilmektedir. Aynı zamanda tedavi belirli bir süre boyunca haftalık seanslar şeklinde yapılabilmektedir. Bu süre, haftada birkaç saat veya daha az olabilmektedir. Bazı afazi hastaları ise tedaviye daha fazla zaman ayırabilirler.
Bu hastalıkla birlikte bazı diğer nörolojik ve psikiyatrik durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Bazı örnekleri şunlardır:
Tedavi sürecinde, hastaların tüm nörolojik ve psikiyatrik durumları değerlendirilmelidir. Bu duruma uygun olarak tedavi planları oluşturulmalıdır.