Birçok kişide yaygın görülen iltihaplı romatizma hastalığı, otoimmün bir rahatsızlıktır. Hayat kalitesini olumsuz olarak etkileyen belirtileri olan bu hastalık, erken teşhis edildiği takdirde ilerlemesi durdurularak hafifletilebilir. Bu anlamda bazı rutin kan testleri ile teşhis ve takip edilir. Anti-CCP testi ise iltihaplı romatizma tanısı için en yaygın kullanılan testtir. Peki, anti ccp testi nasıl yapılır? Detaylar yazımızda.
Anti CCP, anti siklik sitrüllenmiş peptid ismindeki antikordur. Bu test romatoid artrid (iltihaplı romatizma) hastalığının teşhis ve takip edilmesinde kullanılan bir kan parametresidir. Bu antikorun kandaki seviyesini ölçümlemeye yarayan anti ccp testi ile kesin tanı başarılı şekilde konulabilir. Ayrıca yine hastalığın tedavi süresince takibi bu parametre ile yapılabilir. Bunun yanı sıra vücutta romatoid artrit ile benzer semptomlara neden olan hastalıkların ayrıştırılmasında ve iltihaplı romatizmanın ekarte edilmesinde de bu test kullanılır. Test yapılırken genellikle tek başına yapılmaz. Tanıyı güçlendirmeye yarayan ve hastalıkların birbirinden ayrıştırılmasını sağlayan diğer kan testleri ile beraber yapılır. Test sonucu istenilen şekilde çıkmaması halinde ise farklı ileri tanı testleri kullanılarak romatoid artrit için kesin sonuca ulaşılmaya çalışılır.
İltihaplı romatizma ve benzer hastalıkların belirtileri ile herhangi bir sağlık kuruluşuna başvuran kişilerin ilk olarak tıbbi öyküleri alınarak fiziksel muayeneleri yapılır. Daha sonra hekim tarafından bazı kan testleri verilir. Bu tür hastalık şüphelerinde verilen en yaygın kan testi anti ccp’dir. İltihaplı romatizma türündeki kronik hastalıklar ciddi rahatsızlıklardır. Bu yüzden bu hastalarda ciddi belirtiler olmaması için bir an önce gerekli tedavinin uygulanması önemlidir. Yapılan araştırmaların birçoğu romatoid artrit hastalığında ccp testinin etkin sonuç verdiği görülmüştür.
Anti ccp tahlili basit bir kan testi ile yapılabilir. Koldan iğne ile kan alınması sonrası laboratuvara gönderilen örneklerden kısa bir sürede sonuç elde edilebilir. Bu nedenle test öncesinde özel bir hazırlık gerektirmez. Ancak hekim test yapmadan belirli bir zaman öncesinde hastadan aç kalmasını isteyebilir. Bu yüzden test öncesi aşamada neler yapılması gerektiği hekime mutlaka danışılmalıdır. Diğer testlerde olabileceği gibi ccp testi değerleri de bazı ilaçlardan etkilenebilir. Bundan dolayı hastanın kullandığı ilaçlar varsa test öncesi hekime bilgi vermelidir. Test için kan alındıktan sonra hastanın kan alınan bölgede herhangi bir şişlik ve morarma olmaması için steril pamukla bastırması gerekir. Kan aldırma sonrasında tansiyon düşmesi ve göz kararması yaşayabilen kişilerin 10 dakika oturarak istirahat etmesi önemlidir. Test sonucu sağlık kuruluşuna göre aynı gün veya ertesi gün çıkabilir. Sonuçlar hekim tarafından değerlendirilerek hastalık tanısı konulur.
Hastadaki semptomların romatoid artrid hastalığını düşündürdüğü durumlarda, anti ccp ve romatoid faktör testlerinin pozitif çıkması hastalığın kesin teşhisi için yeterlidir. Bu iki testin sonucunun da pozitif olması hastalığın şiddetli bir durumda olduğuna işaret eder. Hastalıkla alakalı semptomu olmayan kişilerin rutin kan testi sonuçlarında bu değerlerden herhangi birisinin pozitif olması ise teşhis için yeterli değildir. Bu nedenle daha ileri tetkik gerektirir.
Romatoid faktör negatif ancak anti ccp testi pozitif ise hastalığın erken evrede olduğunu gösterir ve ileride hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğuna işaret eder. Bu yüzden teşhisin kesinleşmesi için klinik bulgulara detaylı bakılması gerekir. Her iki değerin negatif çıktığı kişilerde ise romatoid artrite yakalanma riski düşüktür.
Anti ccp testi ve diğer testlerin pozitif çıktığı tedavinin bir an önce başlaması oldukça önemlidir. Çünkü erken tedavi kalıcı hasarların önlenmesinde oldukça önemlidir. Rpomatoid artrid hastalığının semtomları birçok hastalıkla benzerlik gösterdiği için kesin teşhis konulması biraz zaman alabilir. Bu da hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir Bu yüzden eklem ağrıları çeken hastaların mutlaka bir uzaman hekime başvurmaları gerekir. Özellikle ailesinde iltihaplı eklem rahatsızlığı bulunan kişilerin belirli periyotlarla hekime giderek kan testlerini yaptırmaları önemlidir.