Apiterapi son yıllarda dikkat çeken bir tamamlayıcı tedavi uygulaması olarak öne çıkıyor. Bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehri gibi ürünler kullanılarak farklı yöntemlerle hastalara şifa sunuluyor. Peki, apiterapi hangi hastalıklara iyi geliyor? Detaylar yazımızda.
Apiterapi; bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehrinin de içinde bulunduğu arı kovanı ürünlerinin tedavi için kullanımıdır. Geleneksel tıbbi yöntemlerin ötesinde birçok hastalığı tedavi etmek, kronik ve akut yaralanmaların neden olduğu ağrıyı hafifletmek için kullanılır. Bütüncül bir yaklaşım sunan bu yöntem, daha sağlıklı bir hayat için katı sağlayan yardımcı bir uygulamadır. Geleneksel bilgileri desteklerken bilimsel temellere de dayanan apiterapi, bilimsel çalışmalar ile desteklenerek tıp dünyasında da kabul görmeye başlamış bir yöntemdir.
Arılar bal, balmumu, propolis ve arı sütü gibi birçok çeşitte ve sağlığı koruyucu maddeler üretirler. Arıların balı ile toplanan polenlerin dahi sağlığa yararları bulunur. Bu faydalar, arı ürünlerinde yer alan zararlı reaktif oksijen türleri (ROS) ve emenantioksidanlar ( flavonoidler ve diğer polifenoller ) bakımından zengin içeriğinden dolayıdır. Apiterapide kullanılan doğal ürünler şu şekilde sıralanabilir:
Saf ve mümkün olduğunca taze olan ürünleri kullanmak apiterapiden en iyi sonuçları almaya yardımcı olabilir. Örneğin, sadece küçük bir miktar arı sütü içeren bir vitamin kullanmak, daha büyük bir dozda bal arısı ürünü almak kadar etkili olmaz.
Günümüzde apiterapi uygulamaları esnasında bazı kurallara da dikkat etmek gerekiyor.
Arı zehri kullanılan herhangi bir tedaviye başlamadan önce kişinin mutlaka arı zehri alerji testi yaptırması gerekir.
Apiterapi; bölgesel, oral olarak (ağız yoluyla) veya direkt olarak kana enjeksiyon şeklinde kullanılabilir. Örneğin; arı zehrinin akupunktur noktalarına enjekte edilerek yapılan tedavide enflamatuar hastalıklar iyileştirilmeye çalışılır. Ancak Arı zehri kullanılan herhangi bir tedaviye başlamadan önce kişinin mutlaka arı zehri alerji testi yaptırması gerekir. Apiterapi enjeksiyonu sonrasında kişi 1 saat gözetim altında kalır ve taburcu olur. İstirahatte kişide bazı küçük yan etkiler görülmesi normaldir. Ancak beklenmeyen bir etkide derhal hekim müdahalesi gerekir.