Bel ağrısı, insanların %80'lik bir kısmının hayatlarında en az bir kere iş görememe derecesinde yaşadıkları ağrılı bir rahatsızlıktır. Oluşma nedenleri, ağır bir eşyayı kaldırmaktan aşırı strese maruz kalmaya kadar geniş bir yelpazede bulunur. Bireylerin hayat kalitelerini düşüren bel ağrısına ne iyi gelir? Yazımıza göz atalım.
Bel ağrısı diğer adıyla lumbago, bel ve etrafında oluşan tüm ağrıları kapsar. Bu ağrının ağrılık kaldırmak ve ters bir hareket yapmak dışında birçok sebebi olabilir. Akut ve şiddetli bir şekilde oluşabileceği gibi yavaş yavaş ve hafif bir ağrı ile de başlayabilir. Toplumun büyük bir kısmında görülebilen bir rahatsızlıktır.
Bel ağrısı çeşitleri 2 gurupta incelenir.
Kronik Bel Ağrısı: Genellikle 3 ay ve daha fazla süre devam eden bel ağrılarıdır. Dokulardaki iltihaplanma sinir uçlarını uyararak ağrıya neden olur ve bölgeye kan akımı ve oksijenlenme azalır. İyi araştırılıp muayene edilmesi gerekir.
Akut Bel Ağrısı: Ağrı süresi 6 haftadan az olan bel ağrılarıdır. Bir faaliyetten sonra veya kendiliğinden de oluşabilir. Genellikle 2 hafta içerisinde azalarak biter. Fakat bir kez geçirilen ciddi bir bel ağrısının tekrarlama oranı %30 olarak tahmin edilir.
Bel ağrısının başlıca nedenleri; bel bölgesinin zorlanması, sinirlerin zedelenmesi, omurilik ve eklem problemleridir.
Belin Zorlanması: Aşırı ağır bir eşya kaldırılması veya ani bir hareket yapılması ile bel bölgesindeki bağ, tendon ve kaslar gerilerek hasar alır. Bu yapılarda mikroskopla görülebilen küçük yırtıklar meydana gelebilir. Bundan dolayı bel ağrıları baş gösterir.
Sinirlerin Zedelenmesi: Bel kısmında bulunan omurgadaki sinirler bu alanda meydana gelen mekanik sorunlardan dolayı zedelenebilir. Bu tahriş ise; disk ve kemik hastalıklarına neden olabilir.
Bel Fıtığı: Aşırı kilo, ağır kaldırma, stres, fazla sayıda doğum yapma, uzun süre eğilme ve aynı pozisyonda fazla kalma gibi sebeplerden oluşan omurlar arasındaki diskin dışının yırtılarak yerinden kaymasıdır.
Lomber Radikülopati: Bel kısmındaki omurlarda bulunan disklerin zarar görmesi sonucu tahriş olmasıdır. Tarvmatik yaralanmalardan kaynaklanabilir.
Bunların yanı sıra; aşırı zayıflık, karın kaslarının zayıf olması, çok uzun boy, yaşlanma, çarpışmalı sporlar ve aşırı stres bel ağrısının nedenleri arasında yer alabilir.
Bel ağrısının tedavisi için öncelikle neden olan durumun anlaşılması gerekir. Genel olarak tedavi için kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Bel ağrısı, bireylerin günlük yaşamanı olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişiler tedavinin yanı sıra evde yapabilecekleri birçok uygulama ile bel ağrısı çözümleri üretebilirler. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.