Burun eğriliği veya septum deviasyonu, burunda sıklıkla görülen rahatsızlıklardandır. Hayat kalitesini düşüren bu durum aynı zamanda estetik açıdan birçok kişiyi rahatsız etmektedir. Deviasyon, burnun septum yapısının sağa ya da sola doğru eğilmesidir. Birçok nedenden meydana gelebileceği gibi genetik nedenlerden de oluşabilmektedir. Deviasyon belirtileri nelerdir? Hangi rahatsızlıklara yol açar? Septum deviasyon ile ilgili bilgileri sizin için derledik.
Septum deviasyonu olarak bilinen deviasyon, burun orta duvarının orta hattan kayması sonucu yaşanan burun tıkanıklığı durumudur. Genetik veya travma sonrasında meydana gelebilen bir durumdur.
Burnun sağ ve sol deliğini birbirinden ayıran bir duvar bulunur. Septum olarak adlandırılan bu duvar, çeşitli nedenlerle (genetik, darbeler, büyüme hormonu) hasara uğrar ve yana doğru eğilir. Hasta genellikle burun tıkanıklığı hisseder
En sık görülen belirti burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığı görülen hastada sinüs tomografisi istenir. Bu sayede burnun iç kısmındaki bütün kemikler, konkalar, sinüsler görülür. Gözlemlenen diğer belirtiler ise şu şekildedir:
Hayat kalitesinde düşüşe neden olan bir durumdur. Bu durumlar arasında şunlar yer almaktadır:
Kişi gece ağız solunumu yapar bundan dolayı ağız kuruluğu yaşar. Genel yorgunluk, baş ağrıları gibi gündüz belirtiler de görülebilmektedir. Gerekli kulak, burun, boğaz hastalıkları muayenesi gerçekleştirildikten sonra tam teşhis sağlanır. Teşhis, öncelikle burnun endoskopik muayenesiyle başlar. Sonrasında rinomanometrik ölçümlerle burnun solunumu objektif olarak saptanır ve burun kanalının darlıkları tespit edilmek için akustik rinometriden yardım alınır. Alerji, sinüzit gibi sorunlar varsa tomografi, film ve ek laboratuvar tetkiklerine başvurulur.
Deviasyon sonrasında burun pasajı daralır. Kişide burun tıkanıklığı şikayeti varsa operasyon önerilir. İşlem genellikle 18 yaş sonrasında yapılmaktadır fakat bazı vakalarda erken yapılması gerekebilmektedir. Alerjisi olan kişilerde alerji mevsiminde yapılması önerilmemektedir.
Septum deviasyon tedavi sürecinde septoplasti denilen ameliyat yöntemiyle hastaya müdahale edilmektedir. Burunda geniş bir kanal açılabilmesi için deviasyonun submukozal konka rezeksiyonuyla beraber yapılması tercih edilir. Böylece daha geniş bir kanal açılır. Burnun ortasındaki kemik duvarının düzeltilmesi, etlerin küçültülmesi, alt kısımlarının yakılmasıyla tekrar bu durumun yaşanması önlenmeye çalışılır. Ameliyat sonrası iyileşme süresi ortalama 1 haftadır. Hastanın burnuna silikonlarla destek sağlanır.
Normal olarak gerçekleşen ameliyatlarda burunda morluk, şişlik görülmemektedir. Bazı özel tekniklerin kullanıldığı ameliyatlarda ise nadiren bu sonuçlar görülebilir. Ameliyattan sonra verilen burun spreylerinin düzenli kullanılması gerekmektedir. Bu süreçte burna zarar verecek şekilde sümkürülmemelidir. Genellikle ameliyattan 3 gün sonra hastalar normal hayatlarına geri dönerler. 1 hafta sonra ise burna yerleştirilmiş tamponlar çıkartılır. Ameliyata dair herhangi bir iz kalmaması sağlanır.
Ameliyat yapılmaz ve tedavisi gerçekleştirilmezse kişinin hayat kalitesi azalır ve konforunda düşüş yaşanır. Gece horlamaları, gün içinde yorulmalar, boğaz ve baş ağrıları yaşanır.