Diş çekimi birçok kişinin oldukça korktuğu bir durumdur. Bu yüzden çoğu kişi ne yazık ki dişinde şiddetli bir ağrı ya da sorun olmadan diş hekimine gitmez. Fakat dişlerin periyodik olarak kontrol edilmemesi ve küçük bir sorun varken bu durumun giderilmemesi çekilmesine neden olabilir. Peki, diş çekimi hangi durumlarda yapılır? Nasıl yapılır? Detaylar yazımızda.
Diş çekimi, bir diş hekimi ya da ağız cerrahı tarafından lokal veya genel anestezi ile tedavisi mümkün olmayan dişin kemikteki soket denilen yuvasından çıkarılması işlemidir.
Diş çekimi işlemi birden fazla sebepten dolayı yapılabilir. Bu nedenler şu şekilde sırlanabilir:
Gebelik döneminde diş tedavileri için güvenli olan lokal anestezik maddeler vardır. Fakat diş hekimliğindeki röntgen cihazlarındaki radyasyon oldukça düşük seviyede olsa da gebelikte röntgen çekiminden kaçınılması daha sağlıklıdır. Şayet gebeye mutlaka röntgen çekilmesi gerekiyorsa koruyucu önlük giydirilerek çok düşük doz radyasyon yayan cihazlarla işlem yapılmalıdır. Bu sebeplerden dolayı gebeliğin ilk üç ve son üç ayında acil olmayan diş çekimleri ertelenebilir.
Diş çekimi işlemi çoğunlukla oldukça güvenli bir tıbbi uygulama olmasına rağmen, dolaşım sistemine zararlı bakterilerin girmesine sebep olabilir. Ayrıca diş eti dokusu da enfeksiyon açısından risk altındadır. Bu yüzden kişide farklı bir tıbbi etkenden ötürü ağır bir enfeksiyon geliştirme riski varsa diş çekimi öncesi ve sonrasında antibiyotik kullanması gerekebilir.
Bundan dolayı hasta diş çekimi öncesi diş hekimiyle detaylı tıbbi geçmiş paylaşımında bulunmalıdır. Bu aşamada hastaların var ise;
Diş çekimi işlemi, diş hekimleri ve ağız cerrahları tarafından yapılabilir. Diş çekimine başlanmadan önce hekim dişin alınacağı yeri uyuşturmak için bir lokal anestezi enjeksiyonu yapılır. Özellikle gömülü yirmilik diş gibi bazı vakaların çekiminde hastaya daha güçlü bir genel anestezi de verilebilir. Bu genel anestezi ağrıyı engelleyerek prosedür boyunca kişiyi uyutacaktır.
Sonrasında diş hekimi dişi kaplayan diş eti ve kemik dokusunu keser. Ardından forseps ile dişi kavrar ve çene kemiği ile olan bağlarından gevşetmek amacıyla hafifçe ileri geri oynatır. Bazı hastalarda diş zor çekilebilir, bu yüzden çok parçalı bir halde çıkarılabilir.
Diş çekildikten sonra kanama olması normaldir. Dişten geride kalan oyukta kan pıhtısı meydana gelir. Bu nedenle hekim diş oyuğuna bir gazlı bez koyar ve kanamanın durması için hastaya ısırmasını söyler. Bazı vakalarda ise çekim alanındaki diş etinin kenarlarının iyi kapanması için kendi kendine çözülebilen bir kaç dikiş atılabilir.
Konu ile ilgili diğer başlıklara da göz atabilirsiniz.