Tansiyon, kanın damarlara uyguladığı basınçtır. Sağlıklı bir yetişkinde tansiyonun 90/120 mmHg civarında olması beklenir. Ancak, bazı insanlar düşük tansiyon sorunuyla karşılaşabilir. Düşük tansiyon, organlara yeterli miktarda kan ve oksijenin ulaşamamasına neden olabilir. Küçük tansiyonun 60/90 mmHg’nin altında olması beklenmektedir.
Tansiyon, kanın damarlara uyguladığı basınçtır. Sağlıklı bir yetişkinde tansiyonun 90/120 mmHg civarında olması beklenir. Ancak, bazı insanlar düşük tansiyon sorunuyla karşılaşabilir. Düşük tansiyon, organlara yeterli miktarda kan ve oksijenin ulaşamamasına neden olabilir. Küçük tansiyonun 60/90 mmHg’nin altında olması beklenmektedir.
Düşük tansiyon, kan basıncının normal değerlerin altında olması durumunu ifade eder. Genellikle 90/60 mmHg'nin altında olan kan basıncı düşük tansiyon olarak kabul edilir. Bu durum, baş dönmesi, halsizlik, bulanık görme, bayılma hissi, yorgunluk, nefes darlığı ve hızlı kalp atışları gibi belirtilere neden olabilmektedir.
Düşük tansiyon, tıbbi terimiyle hipotansiyon olarak da bilinmektedir. Genellikle, tansiyonun normal değerlerin altına düşmesi durumunda ortaya çıkar. Düşük tansiyonun birçok farklı nedeni olabilir. Bu durumu anlamak ve belirtilerini tanımak, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemlidir. Nedenleri arasında şunlar yer almaktadır;
Düşük tansiyonun birkaç farklı türü bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
Ortostatik Hipotansiyon
Ortostatik hipotansiyon, bireyin ani pozisyon değişiklikleri sonucunda ortaya çıkan bir tür düşük tansiyondur. Özellikle hızlı bir şekilde oturmak veya kalkmak, bu durumu tetikleyebilir. Ortostatik hipotansiyon genellikle yaşlı bireylerde daha sık görülse de her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görme ve bayılma hissi gibi belirtiler bulunur.
Postprandiyal Hipotansiyon
Postprandiyal hipotansiyon, yemek yedikten sonra tansiyonun düşmesi durumunu ifade eder. Sindirim sırasında kan akışının mideye yoğunlaşması, kan basıncının düşmesine neden olabilir. Özellikle yemek sonrası uzun süre ayakta durmak, postprandiyal hipotansiyonu tetikleyebilir. Baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtiler bulunabilir.
Nörojenik Hipotansiyon
Nörojenik hipotansiyon, sinir sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanan düşük tansiyon durumudur. Sinir sistemi bozuklukları, kalp atışlarını ve kan basıncını düzenlemede sorunlar yaratabilir. Bu durumda belirtiler genellikle sinir sistemi ile ilgili semptomlarla birlikte ortaya çıkar.
Düşük tansiyonun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve genellikle şiddeti ve süresi değişiklik gösterebilir. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir:
Düşük tansiyonun tanısında bazı aralıklarda tansiyon ölçümü yapılmaktadır. 90/60 mmHg’nin altında olan tansiyon ölçümleri, kişinin fiziki gücünün azaldığını hissetmesi, yorgunluk gibi belirtiler kişinin düşük tansiyona neden olabilmektedir.
Düşük tansiyonun tedavisi, altta yatan nedenlere ve belirtilere bağlı olarak değişir. Tedavi genellikle belirtileri hafifletmeyi ve kişinin yaşam kalitesini artırmayı amaçlamaktadır.
Normal tansiyon değerleri, genellikle 90/60 mmHg ile 120/80 mmHg arasında kabul edilir.
Evet, düşük tansiyon baş ağrısına neden olabilir. Düşük tansiyon durumunda, beyne yeterince kan gitmediği için baş ağrısı yaşanabilir. Bu genellikle başın arkasında veya şakaklarda hissedilen hafif veya orta şiddette bir ağrı olabilir.