Halk arasında taban düşüklüğü de denilen düztabanlık, ayakta normalde var olan kavisin olmaması durumudur. Bu yapı bozukluğu yaygın olarak çocukluktan itibaren başlasa da, bazı nedenlerden dolayı sonradan da oluşabilir. Vücutta kas ve iskelet sisteminde birçok alana sirayet eden taban düşüklüğü, hayat kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Peki, düztabanlık belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
Düz tabanlık diğer ismi ile pes planus ayaktaki kemik, doku ve eklemlerin düzenli ve kavisli olmasını sağlayan kas, tendon ve bağ yapılarının bazı nedenlerden dolayı zayıflaması sonucu ayak kavisinin düzleşmesidir. Ayak kemeri vücuttaki yükün dağılımını eşit olarak yayar. Bu sayede kişinin doğru bir şekilde yürümesine yardımcı olur. Halk arasında taban düşüklüğü de denilen bu durumda ise ayakta kavis olmadığı için özellikle ayakta kalma ve hareket etme ile şiddetli ağrıya ve kemiklerin aşınmasına neden olur. Uzun süren düz taban sorunlarında ayak yapısında sakatlanmalar oluşabilir. Bu yüzden düz tabanlığın erken dönemde fark edilmesi ve önlem alınması ileride yaşanabilecek sakatlıkları önlemek için oldukça önemlidir.
Çocukların %90’ında 2 yaşına kadar düztabanlık görülür. Bu duruma fizyolojik düztabanlık denir. Genellikle 5-6 yaşına kadar devam eder ve düzelir. Azami 6 yaşına kadar düzelmesi beklenen bu durum devam ederse tedavi edilmesi gerekir.
Çocuklarda düz tabanlığın düzeltilmesi için yanlış bilinen bir hususta ortopedik ayakkabı kullanımıdır. Bu ayakkabılar düz tabanlığı tedavi etmez. Düztaban tedavisi için ortopedi uzmanı ve çocuk doktorlarının vereceği egzersizler ve tedaviler uygulanır.
Düztabanlık uzun bir süre herhangi bir belirti vermeyebilir ve kişiler bu durumu anlamadan yaşayabilirler. Ayak kavisindeki bozulma zamanla kas ve iskelet sisteminde hasar oluşturabilir. Bu durum düztabanlığın en belirgin semptomu olan ağrıya sebep olur. Yaygın olarak görülen düz taban belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
Taban düşüklüğü nedenleri doğumsal veya sonradan edinilmiş olmak üzere iki ana başlıkta toplanır.
Doğumsal Nedenler
Sonradan Edinilmiş Nedenler
Düztabanlık tanısı için ilk olarak doktor fiziki bir muayene yapar. Muayene sırasında;
Ortopedi ve travmatoloji uzmanı hastanın yürüyüşüne bakarak teşhisi koyabilir. Yanı sıra teşhisini kesinleştirmek için görüntüleme yöntemlerinde de yararlanabilir. Bunlardan bazıları:
Röntgen: Ayaklardaki kemik ve eklemler görüntülenerek özellikle artrit teşhisinde faydalanılır.
BT (Bilgisayarlı Tomografi): Kemik yapılarını daha ayrıntılı görüntülemek için kullanılır.
Ultrason: Tendon yaralanması şüphesi varsa ultrasonla detaylı bakılabilir.
MR (Manyetik Rezonans): Hem yumuşak hem de sert dokular için kullanılır.
Düztaban tedavisi, problemin şiddeti ve nedenine bağlı olarak yapılır. Şayet rahatsızlık ayaklarda ağrı yapmıyorsa tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir.
Taban düşüklüğü durumunda hekim gerekli görürse ameliyat yapılabilir. Ameliyat ile şunlar yapılabilir:
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.