Epidural steroid enjeksiyonu uygulaması, birçok ağrı problemine çözüm sunan bir uygulamadır. Omurgalar arasından enjeksiyon ile yapılan işlem lokal anestezi ile gerçekleşir. Bu da uygulama esnasında gelişebilecek komplikasyonları en aza indirir. Hasta kısa bir gözlem süresinde hastanede kaldıktan sonra aynı gün taburcu olabilir. Peki, epidural steroid enjeksiyonu nasıl uygulanır? Detaylar yazımızda.
Epidural steroid enjeksiyonu uygulaması, spinal stenoz ya da disk herniasyonu sebebiyle spinal sinirlerin yol açtığı boyun, kol, sırt ve bacak ağrısını hafifletmek amacıyla yapılan bir girişimdir. Bel fıtığının ameliyatsız tedavileri arasında yer alır. Bu ilaçlar, kemik ile omurilik sinirlerini çevreleyen dura isimli kılıf arasında yağla dolu bir bölge olan epidural boşluğa enjekte edilir. Ağrı kesici birkaç gün hatta yıllarca sürebilir. Tedavinin amacı, normal faaliyetlere ve fizik tedavi programını sürdürebilmek için ağrıyı azaltmaktır. Epidural steroid enjeksiyonunda kortikosteroid ile birlikte anestezik uyuşturucu madde ihtiva eden ilaçlarda uygulanır. Kortikosteroid enjeksiyonları, ilgili bölgede gelişen inflamasyonu azaltabilir ve direkt olarak ağrılı bölgeye verildiğinde etkili sonuç alınabilir. Fakat bu enjeksiyon fıtıklaşmış bir diski küçültmez; yalnızca ödeme yol açan proteinleri azaltarak omurilik sinirlerindeki ağrının azalmasına yardımcı olur. Etkinliği hastadan hastaya değişmekle beraber, epidural steroid enjeksiyonları yakınmaların başlamasından sonraki ilk altı ay içinde yapılan müdahalelerde, bel fıtığı hastalarının %80-90’ında ağrı yakınmalarında düzelme sağlanır. Daha gecikmiş olgularda ise bu oran düşerek (% 50-70) hastada 2 ay ile 1,5 yıl ve üzerinde bir süre rahatlama sağlar.
Epidural streroid enjeksiyon tedavisi aşağıdaki hallerde uygulanabilir:
Bu işlem için 2 ayrı teknik kullanılabilir:
Steroid enjeksiyon tedavisinde alanını uyuşturmak için hastaya lokal anestezi verilir. Bu yüzden işlem hasta açısından rahatsız edici değildir. Hastanın enjeksiyon esnasında uyanık olması, hasta doktor arasında iletişimin kolayca sağlanmasına yardımcı olur. Bu da, oluşacak bir komplikasyon durumunun en aza inmesini sağlar. Tedavi, C kollu skopi X ray cihazı ile birlikte ameliyathanede gerçekleştirilir. Hekim iğneyi deriden geçirerek kemikli omurlar arasından epidural boşluğa doğru yöneltir. Skopi cihazı ile doktorun iğneyi röntgen monitöründe eş zamanlı olarak izlemesi sağlanır. Bu şekilde iğnenin istenen yere kolaylıkla iletilmesini sağlar. Son olrak lokal anestetik ilaç karışımı, şikayetlere sebep olan sinir çevresine enjekte edilir.
İşlem bitiminde, hasta 4 saatlik bir gözlem süresinden sonra taburcu olur. İşlem, yılda 4 defaya kadar tekrarlanabilir. Komplikasyon oranı, son derece düşüktür. Bel fıtığının tedavisinde, etkili ve yaygın olarak kullanılan bir tedavi uygulamasıdır.