Vücuttaki bir boşluğun ya da içi boş bir organa ait dokuların bazı nedenlere bütünlüğünü kaybederek başka bir dokuya bağlanmasına fistül denilmektedir. Bu bağlantı ile doku ve organlar arasında çeşitli sıvılar dokular arasında geçiş yapabilmektedir. Detaylı bilgi yazımızda.
Organ ile başka bir yapı arasında oluşan tüp şeklinde olan anormal bağlantıya fistül denilir. Latincede tüp anlamında olan fistuladan türemiştir. Sıklıkla anüs çevresinde görülür bundan dolayı anal fistül denilmektedir. İki bağırsak arasında da oluşabilir bu durumda enteroenterik fistül denilir. Vücuttaki boşlukla başka bir organa ait dokunun bağlantı kurması sonucu burada sıvı geçişi yaşanabilir.
Uzun süre boyunca iyileşmeyen apseler fistül oluşmasına neden olabilmektedir. Apsenin iyileşmesini önleyen bazı durumlar olabilir. Bunlar dışkı ya da idrar gibi vücut sıvılarıyla sürekli dolabilmektedir. Genellikle şu nedenlerden dolayı fistül oluşmaktadır:
Vücudun her yerinde görülebilir fakat en çok bağırsak ve anüste görülmektedir. Anal fistül, bağırsağın son kısmıyla anüs çevresindeki deride meydana gelen anormal yapıdır. Enfeksiyon sonucu apse meydana gelir ve apse boşaldığında küçük bir kanal kalabilir. Rahatsızlık verir ve cilt tahrişine neden olabilir. Cerrahi müdahale ila kapatılması gerekebilir.
İdrar yolu fistülleri, idrar yollarda meydana gelen organlarla ya da yakında bulunan farklı organlarla bağlantı kurabilirler. İdrar kaçırmaya, enfeksiyona sebep olabilmektedirler. Ameliyat sonrasında, travma sebebiyle meydana gelebilirler.
Bağırsakların iki farklı bölümünde meydana gelenlere enteroenterik fistül denilir. Enterokolik fistül, ince ve kalın bağırsak arasındaki anormal bağlantıya denir. Bağırsakla cilt arasında bulunan fistüle enterokutan denilmektedir. Bağırsaklar ile vajina arasında bulunan türüne ise enterovaginal denilmektedir.
Görülen belirtiler fistülün nerede oluştuğuna ve ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Perianal fistülde makatta ağrı ya da şişlik oluşabilir.
Fistül bağırsak ve mesane arasındaysa idrar yolu enfeksiyonları tekrarlanabilir. Genellikle görülen belirtiler arasında ateş, ağrı, hassasiyet, kaşıntı, irin ya da kötü kokulu akıntı vardır.
Anal fistül belirtileri; anüs çevresinde tahriş, otururken ya da hareket sırasında zonklayan bir ağrı, makat çevresinde kötü kokulu akıntı, dışkılama esnasında irin ya da kan gelmesi, apse varsa makat etrafında şişme ya da ısı artışı, bağırsak hareketlerini kontrol etmede zorluk yaşanabilir.
İdrar yolundaki fistülde ise; vajinadan sıvı sızması, sürekli olarak idrar kaçağı, vajiandan kötü koku gelmesi, dışkı sızması, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, kadınlarda genital bölgede tahriş, karın ağrısı görülmektedir.
Bulunulan yere ve ciddiyet durumuna göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Antibiyotik kullanımı ve ilaç tedavisi kullanılan yöntemlerdendir. Bazı durumlarda küçük fistüller katater kullanılarak tedavi edilir. Katater ile fistül boşaltılır ve enfeksiyon kontrol altına alınır. Tedaviye cevap vermeyen olgularda cerrahi işlemle fistül kapatılabilir ya da çıkartılabilmektedir.
Fistül ile ilgili durumlara “Genel Cerrahi” bölümü bakmaktadır. Bulut Klinik üzerinden online ya da yüz yüze olarak “Genel Cerrahi” randevusu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz