Suda çözülebilen ve vücudun birçok fonksiyonunda önemli bir yeri bulunan vitamin folik asittir. Folat olarak da bilinmektedir. Vücuda yeteri kadar folik asit alınamamasında folik asit eksikliği görülmektedir. Detaylı bilgileri sizin için ele aldık.
Folik asit eksikliği, vücudun yeterli miktarda folik asit alamaması durumudur. Folik asit, B vitamini grubundan bir vitamindir ve vücudun hücrelerin üremesi, büyümesi ve yenilenmesi sırasında gerekli olan bir maddedir. DNA ve RNA üretiminde de önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda birçok sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu eksikliği gidermek için, folik asit içeren yiyecekleri tüketmek veya takviye kullanmak gerekir.
Folik asidin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Folik asit eksikliği, vücudun yeterli miktarda folik asit alamaması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Gebelikte bebeğin gelişiminde önemli bir rol oynar ve hamile kadınların folik asit alımı, bebeklerin gelişimi için gereklidir.
Eksikliğe neden olan durum genellikle düşük folik asit içeren yiyecekler tüketimiyle ilgilidir.
Vücutta absorpsiyon bozukluğu nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Bu durum, bazı ilaçların (örneğin, antiepileptikler), mide ülseri, Crohn hastalığı ve bazı tümörlerin tedavisi sırasında ortaya çıkabilmektedir.
Bazı kanser ve nöbet ile seyreden nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar vücuttaki folatın aktif haline dönüşmesini engelleyebilmektedir.
Belirtile genellikle şu şekildedir:
Folik asit eksikliğinin fiziksel belirtileri:
Vücuda yeterli miktarda folik asit alınamaması durumunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Folik asit, B vitaminleri grubunda yer alan bir maddedir ve vücutta DNA sentezi, hücre bölünmesi ve yenilenmesi gibi önemli biyokimyasal işlemlerde rol oynar. Ayrıca, folik asit bebeklerin doğum öncesi gelişiminde de önemlidir.
Vücutta anemi (kansızlık) gibi belirtiler meydana gelir. Deri, dil ve mukoza (mukoza, vücut içi ve dışında yer alan yüzeylerin kaplandığı doku) bölgelerinde yaralar ve ülserler oluşumuna neden olabilmektedir.
Bu durum hamile kadınlarda, bebeklerin doğum öncesi gelişiminde anormalliklere neden olabilmektedir. Özellikle, hamilelik ilk trimesterlerinde folik asit eksikliği, bebeğin sinir sistemi gelişiminde olumsuz etki edebilmektedir. Bu nedenle, hamile kadınların folik asit takviyesi almaları önemlidir.
Tedavisinde hastanın günlük folat alımı arttırılarak veya folik asit takviyesi alması sağlanır. Günlük alınması gereken düzey için yüksek folat içeren besinler tüketilmelidir. Folik asit açısından zengin besinler şunlardır:
Tedavi edilmezse takdirde vücutta bazı önemli süreçlerde yetersizlikler görülmektedir. Bunlar arasında şunlar yer almaktadır:
Ayrıca, folik asit eksikliği bebeklerin gelişimi ve doğum öncesi beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı, eksikliğin önceden tespit edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
İlgili enzimlere doğumdan itibaren sahip olmayan kişilerde meydana gelebilmektedir. Alkolizm, hamilelik, hemolitik anemi, diyaliz hastaları folik asit eksikliğinin oluşabileceği kişiler arasında yer alabilirler.
Folik asit için “Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüne” gidilmelidir. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden online randevu veya yüz yüze randevu alabilirsiniz.