Hamilelik sürecinin ilk üç aylık döneminde yapılan bebeğin kromozomal gelişiminde meydana gelebilecek sorunları, anormallikler kontrol etmek için ikili test yapılmaktadır. Bu test, Down sendromu, Edward sendromu gibi belirli rahatsızlıkların önceden belirlenmesinde etkilidir. İkili test hakkında detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde çoğunlukla 11. ve 14. haftalar arasında yapılan bebeğin Down sendromu ya da farklı kromozomal genetik hastalıklar bakımından risk durumunu ikili test belirlemektedir. Test için anneden kan örneği alınır ve çeşitli parametrelere bakılır. Aynı zamanda ultasonografiyle bebeğin büyüme ve gelişmesine bakılır.
Tarama testidir. Herhangi bir hastalığın kesin tanısı için gerekli nitelikte değildir. Kesin tanı için ek tetkikler istenebilir. İkili tarama testinde kandaki Serbest Beta HCG, PAPP-A semptomları kontrol edilmektedir. Kromozomal anormalliklerin kontrolünü de gerçekleştiren bir kan testidir. Bu kontrol ultrason ense taramasını da kapsamaktadır.
Kan testi ve ultrason gibi kolay uygulanabilen tetkiklerle gerçekleştirildiğinden dolayı her anne adayının yapması önerilmektedir. İkili testin tüm anne adaylarında rutin olarak uygulanan genel tarama testleri arasında yer alır. Tarama testi sonucunda incelenen hastalıklar açısından düşük riskli kabul edilen sonuçlarda ek tetkiklere gereksinim kalmaz.
Bazı hastalıklar hamilelikte tespit edilebilmektedir. Bu hastalıklar arasında down sendromu gibi yaşam boyu devam edecek, kişinin sosyal gelişiminde problem oluşturabilecek rahatsızlıkların tespit edilir. Ebeveynlerin erken bilgilendirilmesi doğacak bebeğin hayat kalitesini açısından önemlidir.
İkili test sayesinde erken tanı almış hastalıklar hakkında aile önceden bilgilenmiş olur. Hamileliğin devam eden aşamalarında aile bilgilendirilir ve bebek için planlanması gereken ek tetkikler ve taramaların yapılıp yaptırılmayacağına kararlaştırılır.
Hamileliğin 11-13. haftalarında yapılmaktadır. Bu haftalar içerisinde yapılabilecek detaylı ultrason muayenesinde bebekte oluşabilecek majör anormalliklerin büyük kısmını tespit etmeye yardımcı olmaktadır.
İki farklı test uygulanarak çeşitli parametrelerin incelenmesidir. Kan örneği alınır ve ultrasonografi uygulanır. Anneden alınan kan örneğinde hamilelikle ilişkili protein-A ve beta-HCG düzeylerine bakılır ve ultrasonografide bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Test sırasında anne karnındaki bebek herhangi bir zarar görmez.
Kan testi yapılırken beta HCG ve PAPP-A değerleri incelenmektedir. Beta HCG yüksek, PAPP-A değerinin düşük olması ikili tarama test sonucunun pozitif olarak değerlendirildiği anlamına gelmektedir. Pozitif çıkan sonuç sonrasında farklı değerlendirme testleri yapılması gerekmektedir.
Kan testi sonuçları değerlendirilirken annenin yaşı önemli bir faktördür. Ultrason incelemesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Test sonuçları 1:10 ile 1:250 arasındaysa hem yüksek riskli hem de pozitif değerlendirme yapılır. 1:1000 veya daha fazla oranlar mevcutsa düşük risk ve negatif sonuç olarak değerlendirme gerçekleştirilir. Testin doğruluk oranı %80-85 seviyelerine kadar yükselebilmektedir.
İkili tarama testi sonucu 1:300 oranından daha yüksek olursa down sendromu yüksek risk olarak değerlendirilmektedir. Test sonucu negatif olasına karşı da çocuk down sendromlu veya farklı bir genetik hastalığa sahip olabilir. Kesin tanı için kromozomal tanı amacıyla CVS, amniyosente testleri yapılabilmektedir.
Test sonuçlarına bağlı olarak kromozomal hastalıklar açısından risk hesaplanmaktadır. Bu konuda aileye gerekli bilgi verilmektedir. İkili test yaptırmak veya sonuçları değerlendirmek için Bulut Klinik üzerinden online ya da yüz yüze “Kadın Hastalıkları ve Doğum” bölümüne randevu alabilirsiniz.