Tam kan sayımı olarak da adlandırılan hemogram testi, kandaki hücre sayısını ve oranlarının tespitinde kullanılır. Kan içerisinde birçok hücre bulunur. Test sonucundaki değerlere göre herhangi bir hastalığa işaret edip edilmediğine bakılır. Mevcut hastalıklarda ise hastalığın durumu gözlemlenir. Detaylar yazımızda.
Hemogram diğer bir adıyla tam kan sayımı, kanda bulunan hücre sayısını tespit etmek için kullanılır. Kan dolaşımındaki hücreler kemik iliği üretir. Bundan dolayı kemik iliğinin incelenmesine de yardımcı olur. Kişinin sağlık durumunun ve varsa hastalıkların durumunu gözlemlemek için kullanılır. Birçok rahatsızlığın erken tanı aşamasında tespit edilmesine neden olmaktadır.
Kanda bulunan hücre sayılarını tespit etmeye yarayan kan testidir. Birçok hastalığın tanısı için önemli bir yere sahiptir. Bu hastalıklar ise şunlardır:
Kanser
Kemik iliği rahatsızlıkları
Enfeksiyon ve inflamasyon
Akdeniz anemisinin de bulunduğu talasemiler
Kan vermek hemogram testinin ilk aşamasıdır. Açlık şartı aranmayan bu işlem sonrasında oda sıcaklığında yaklaşık 10 saat, buzdolabında ise 18 saat bekletilmesi uygun hale gelmesi için önemlidir.
Kan örneği bebekten alınacaksa topuktan alınabilir. Yetişkinlerde kol damarından ya da parmak ucundan alınan bu kan laboratuvara gönderilir.
Kanın bir kısmının parçalanmasıyla kırmızı kan hücrelerindeki hemoglabinler hücre dışarısına çıkmaktadır. Kanın geri kalanıyla seyreltme işlemi yapılır. Hücrelerin sayılması gerçekleştirilir. Bu işlem cihazlarda otomatik olarak yapılır.
Testte hesaplanan oranlar ve hücre sayıları bazı kısaltmalarla ifade edilmektedir. Bunlar:
Kırmızı Kan Hücresi (RBC)
Hemoglobin (HGB)
Kırmızı Kan Hücresi İndeksleri (MCV, RDW, MCH, MCHC)
Trombosit sayısı (PLT)
Beyaz Kan Hücresi (WBC)
Kan tahlili sonucunda her parametrenin farklı anlamları bulunur. Belge oluşturulurken sınır değerlere bağlı olarak düşük, yüksek olarak raporlanır. Çocukların sınır değerleri yaşlarına, cinsiyetlerine bağlı olarak farklılık gösterir.
Hemogram testi, hastanelerde, sağlık ocağında kısaca laboratuvarı bulunan sağlık kuruluşlarında yapılır.
Test sonrasında birkaç saat içinde test sonuçları çıkar.
Hemoglobin Normal Aralığı
Kadın (15 yaş üstü): 13,0-17,0 g/dL
Erkek (15 yaş üstü): 11,5-15,5 g/dL
Hematokrit Normal Aralığı
Kadın: %36-48
Erkek:%40-55
Trombosit Sayısı Normal Aralığı
Yetişkin: 150.000-450.000 mL
Beyaz Kan Hücresi (WBC) Normal Aralığı
Yetişkin: 4.000-10.000/mL
Teknolojinin gelişmesiyle gelişmiş cihazlar kullanılır. Bu cihazların yardımıyla test hastalıkların tanısında veya mevcut hastalıkların seyrinin incelenmesinde kullanılır. Erken teşhis ve hastalıkların nedenlerinin tespitinde önemlidir. Tam kan sayımı kandaki kırmızı, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri inceler.
Alyuvarlar yani kırmızı kan hücreleri testte eritrosit olarak görülür. Dokulara oksijen taşımakla görevli olan bu dokular, karbondioksit ve oksijen alışverişinden de sorumludur. Anemi, hemoglobinopatiler gibi rahatsızlıkların nedeni olabilir.
Akyuvarlar yani beyaz kan hücreleri testte lökositler olarak isimlendirilir. Vücudun savunma mekanizması olan akyuvarlar, mikroplara ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Lösemi, nötropeniler, miyeloproliferatif rahatsızlıklar, lenfoma, lenfoproliferatif rahatsızlıkların nedeni olabilir.
Trombositler, kan değerlendirmelerinde platelet olarak isimlendirilir. Kanama durumunda pıhtı oluşmasına yardım ederek aşırı kanamayı engeller. Hemofiller, tromboz, trombositoz gibi hastalıkların nedeni olabilir.