Dünya üzerinde ve ülkemizde artan obezite vakalarının ana nedenlerinden biri olan insülin direnci, giderek çoğalan bir sağlık sorunu halini aldı. Vücuda alınan fazla şekerin kullanılmayan kısmının depolanması kilo alımını ve iç organlardaki yağlanmayı artırırken, bir taraftan da yüksek seviyelerde salgılanan insülin pankreası yorarak diyabet gelişimine zemin hazırlıyor. Kişinin bu rahatsızlığın belirtilerine dikkat etmesi, insülin direncinin farkıdalığında önemli bir rol oynuyor. Bu sorunun tedavisinde ilk adım ise yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması olarak öne çıkıyor. Peki, insülin direncini önleminin yolları nelerdir? Detaylar yazımızda.
İnsulin; pankreas bezi tarafından salgılanarak şekerin (glukoz) vücutta kullanılabilmesi görevini üstlenen bir hormondur.
İnsülin direnci ise insülinin bağlantı kurduğu reseptör hücrelerce algılanamaması ve vücudun kontrolsüz oranda insülin salgılanması halidir. Bu tabloda vücut glukozun kullanılması amacı ile daha yüksek düzeyde insülin salgıla ve vücuttaki yağ oranı yükselirken salgılanan insülin miktarı da artar. Meydana gelen direnç ile de kilo alınır. Bu halde olan hasta kısır bir döngüye girmiş olur. İnsülin direnci olan kişilerde görülebilecek bazı belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı varsa kişi mutlaka bir uzman hekime başvurmalıdır. Doktorun yapacağı kan testi ile kişide insülin direncinin olup olmadığı kolayca tespit edilir. Bu aşamada alınacak bazı tedbirler ile diyabet meydana gelmeden insülin direnci ortadan kaldırılabilir. İnsülin direnci tedavisinde ilaç reçete edilebilir. İlaç tedavisinin iştah ve kilo kaybı sağlanmasının yanında mutlaka diyet ve egzersize de yapılmalıdır. Bu esnada 2-3 aylık veya 6 aylık testleri yapılarak insülin direnci takip edilir. Değerlerin normale dönmesi ile ilaçlar kesilerek yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalıdır.
İlk aşamada kilonun en az %5’ini azaltacak şekilde diyet programı oluşturulmalıdır. Bu anlamda düşük karbonhidratlı diyetler kilo verilmesi ve şeker hastalığını önlemek adına etkili olabilir.
Hareketli bir yaşam tarzı benimseyin. Çünkü hareket vücudun indüline karşı duyarlılığını artırır. Günlük olarak düzenli egzersiz yapın. Egzersize zaman ayıramadığınız zaman yürüyüş yapmaya gayret edin.
Yeteri kadar ve gerekli saatlerde uyumaya özen gösterin. İnsülin direncinin kontrol edilmesinde düzenli uykunun rolü büyüktür.
Kilo vermek için kısa ve şok diyetlerden kaçının. Uyacağınız diyet dengeli ve sağlıklı bir düzende olmalıdır.
İnsülin seviyesini düşürmek için kaçınılması gereken kilit besin şekerdir. Şeker İnsülin direnci dışında farklı birçok kronik hastalığa da neden olduğu için tamamen diyetten çıkarılması sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazlarındandır.
Tarçın, sağlıklı ve lezzetli antioksidan zengini bir baharattır. Yapılan araştırmalara göre tarçın tüketilmesi insülin duyarlılığını artırmada yardımcı olurken, vücuttaki seviyelerini de azaltabiliyor. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerinize tarçın eklemek insülin seviyenizi dengelemekte yardımcı olabilir.
Meyve yemek sağlıklı bir beslenme düzeni için gereklidir. Ancak meyvede bulunan fruktozun (meyve şekeri) fazlası her şeyde olduğu gibi zararlı. Birde insülin direnciniz varsa bel bölgesinde yağlanma ve hipoglisemik ataklara neden olabiliyor. Bu yüzden kararında meyve tüketimi oldukça önemlidir.