İskelet sisteminde bedenimizi taşıyan ve dik durulmasını sağlayan yapı omurgadır. Omurgayı oluşturan omurlar arasında eklemler bulunmaktadır. Bu eklemlerin görevi hareket etmeyi sağlamak ve omurları birleştirmektir. Omurgayı birleştiren eklemlerle diskler arasında esneklik yer alır. Yaşlanma ya da bazı nedenlerden dolayı disklerde esneklik azalır. Bu nedenle eklem genişler, kireçlenme ya da yumuşak dokuların kalınlaşmasına bağlı olarak kanal daralması oluşur. Karal daralmasının belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir? Sorularının cevapları yazımızda.
Omurgadaki bir ya da birçok yerde sinirlerin geçtiği kanalların daralmasına kanal darlığı yani stenoz denir. İskelet sisteminde bedenimizi taşıyan ve dik durulmasını sağlayan yapı omurgadır. Omur kemiklerinin sıralı olarak bulunmasıyla omurga oluşmaktadır.
Omurgayı oluşturan omurlar arasında eklemler yer alır. Bu eklemlerin görevi hareket etmeyi sağlamak ve omurları birleştirmektir. Omurgayı birleştiren eklemlerle diskler arasında esneklik vardır. Yaşlanma ya da bazı nedenlerden dolayı disklerde esneklik azalır. Bu nedenle eklem genişler, kireçlenme ya da yumuşak dokuların kalınlaşmasına bağlı olarak kanal daralması oluşur. Sinirlerde meydana gelen sıkışmalar sonrasında ise kişiler bazı hayati görevlerini doğru şekilde gerçekleştiremeyebilirler. Kanal daralması oluşmasına neden olan birçok ve belirtiler vardır.
Omuriliğin kanalında daralma (spinal stenoz) belirtilerinin sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Boyunda meydana gelen belirtiler şunlardır:
Alt sırtta görülen belirtiler ise şu şekildedir:
Bilinen en yaygın nedeni yaşlanmadır. Ancak tek nedeni bu değildir. Neden olan durumlar şu şekildedir:
Kanal darlığı (stenoz), tedavi edilmediği durumlarda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkiler. Kişi yürürken bacaklarında aniden güçsüzlük hissederler. Sıkışmış sinirler nedeniyle omurgada eğrilik meydana gelebilmektedir. Tedavi edilmediği durumda hastalık ilerleyebilmektedir. Yaşlanmaya beraber görülür fakat doğuştan yatkınlık da mevcut olabilir.
Kanal darlığı (stenoz) tedavisi, daralmanın yerine, nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, cerrahi müdahale, fizik tedavi, egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri bulunmaktadır.
Hafif ve orta şikâyet, belirtilerde doktor tarafından evde uygulanabilecek bazı egzersizler önerebilir. Ağrıları azaltmak için ağrı kesici ilaç da verilebilmektedir.
Omurganın sıkışma yaptığı yerlerde sinir köklerinde bazı deformeler ya da şişlikler meydana gelebilmektedir. Bu durumda steroid ilacı iltihap ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Şişkinliği azaltır. Kullanılması gereken uygun doz miktarı doktor tarafından belirlenmektedir.
Fiziksel aktiviteler ve egzersiz, tedaviyi destekler ve iyileştirme açısından olumlu etki sağlar. Kasların güçlenmesine katkı sağlar. Özellikle fizyoterapistle birlikte sağlık durumunuza uygun fizik tedavi hareketleri uygulamak kas gücünüze ve stenozun iyileşmesine yardımcı olur.
Dekompresyon, kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Genel anestezi olmadan uygulamaktadır. Bu prosedürde doktorun takibi ve kontrolü çok önemlidir. İğneye benzer ürünler kullanılarak spinal kolunun arkasında kalmış bağ dokusunun bir bölümü çıkartılmatadır. Bu yöntem servikal stenozlu hastalarda uygulanmamaktadır.
Kanal darlığı (stenoz), nedenine, yerine ve şiddetine bağlı olarak değişen bir hastalıktır ve tedavi edilmesi mümkündür. Ancak, iyileşme süreci hastalığın türüne ve tedavi seçeneklerine bağlı olarak farklılık gösterir.
Spinal stenoz gibi bir durumda, cerrahi müdahale kanalın açılması veya genişletilmesi ile semptomlar düzeltilebilmektedir. Bu sayede hastanın hayat kalitesi artar.
Kanal darlığı (stenoz) durumunda, fizik tedavi belirtileri hafifletmek için etkili olabilir, ancak tamamen iyileşme garanti edilemez. Fizik tedavi genellikle ağrıyı azaltmak, esnekliği artırmak ve güçlendirmek için uygulanır ve hastanın günlük yaşam aktivitelerini daha rahat yapmasına yardımcı olabilir.
Spinal stenoz durumunda, fizik tedavi kasları güçlendirmek, esnekliği artırmak ve duruşu düzeltmek için kullanılabilir. Bu, belirtileri azaltmaya ve hastanın günlük yaşam aktivitelerini yapmasına yardımcı olabilir.
Özellikle ileri derecede kanal darlığı olan hastalarda, fizik tedavinin yeterli olmayabileceği ve cerrahi müdahale gerekebileceği unutulmamalıdır.
Kanal darlığı (stenoz) farklı bölgelerde meydana gelebilir ve farklı doktorlar tarafından tedavi edilebilir. Hangi doktorun bakacağı, kanal darlığı nedenine ve bulunduğu bölgeye bağlıdır.
Spinal stenoz (omurga daralması) durumunda, bir nörolog, nöroşirürji uzmanına başvurulmalıdır.
Genel olarak, kanal darlığı şüphesi olan kişiler, birinci basamak sağlık hizmetleri sağlayıcısı olan bir aile hekimine veya genel pratisyen doktora başvurarak uygun bir uzmana yönlendirilebilirler. Bulut Klinik üzerinden “Nöroloji” bölümüne online randevu ya da yüz yüze randevu alabilirsiniz.