Görme bozukluğu olan bireyler gözlük ve ameliyatlara alternatif olarak kontakt lensi tercih edebilirler. Bu lensler gözün dış yüzeyi üzerine takılarak göz kusurlarında ve kozmetik amaçlarla kullanılabilen tıbbi protezlerdir. Peki, kontakt lensler nasıl kullanılır? Detaylar yazımızda.
Kontakt lens, korneaya takılıp göz bebeğini tamamen kaplayarak gözlüğe alternatif olarak kullanılan merceklere denir. Bu lensler; göz renginin değiştirilmesi, kırma kusurlarının düzeltilmesi veya kornea hastalıklarında prostetik olarak kullanılır.
Bir tür protez ilevi gören kontakt lens arka ve ön yüzeyden meydana gelir. Ayrıca lensin tipine göre farklı standart eğim ve çap uzunluğu seçenekleri de mevcuttur. Arka kısım lensin kornea ile temasta olduğu yüzeydir. Ön yüzey ise kırma kusurlarının düzeltilmesi ve ışığın kırılmasının doğru bir şekilde göze gelmesini sağlayan bir eğime sahiptir.
Tıbbi anlamda kontakt lens kullanılması gereken haller şu şekildedir:
Spor veya sahne sanatlarıyla uğraşanlar için kontakt lens gereken durumlar:
Prostatik (estetik) amaçlı: Bir gözünün bazı etkenlerden dolayı beyazlaşıp, görmesi olmayan kişilerde estetik amaçlı diğer göz renginde yumuşak kontakt lensler takılabilir.
Tedavi için (bandaj) lensler: Bazı kornea bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan lenslerdir.
İnce ve hassas yapısı olan kontakt lensler takıp çıkarılırken oldukça dikkatli olmak gerekir. İlk defa lens kullanacakların özellikle lensin ön ve arka yüzeyine dikkat etmesi gerekir. Lens kenarları yukarı gelecek biçimde işaret parmağı ucuna konumlandırılarak öze yerleştirilir. Aynı zamanda orta parmak veya diğer elle göz kapağı açılabilir. Kontakt lens korneaya yerleştirildikten sonra aşağı bakarak tamamen oturmasını sağlanır.
Lens çıkarılırken ise önce göz kapaklarının elle açılması ve işaret parmağı ile lensin alt kenarından aşağı doğru hareket ettirilmesi ile çıkarılabilir. Lens çıkarılırken tırnaklarla alınmamalıdır. Çünkü tırnaklar korneayı çizebilir.
Kontakt lenslerin bakımı gözde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaması için doğru yapılmalıdır. Bu yüzden ensler takıp çıkarılırken bakım ve hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.
Bunun için kontakt lenslere özel üretilen solüsyonlar, lens bakımı için ana malzemedir. Kontakt lenslerin ön ve arka yüzeyi özel solüsyonla temizlenir. Tam bir temzlik için lensin her iki yüzeyi de hafifçe ovularak temizlenir.