Vertigo yani kulak kristallerinin oynaması birçok kişinin yaşadığı rahatsızlıklardandır. Belirtileri arasında sıklıkla baş dönmesi ve mide bulantısı görülmektedir. Kulak kristalleri neden yerinden oynar? Tedavisi nasıldır? Hangi doktora gidilmelidir? Sorularının yanıtları yazımızda.
Kulak kristalleri, iç kulakta yer alan ve kalsiyum karbonat içerikli sıvı yapılardır. Salyangoz, yarım daire kanalları ve denge organları olarak üç bölümden oluşan iç kulakta, kulak kristalleri yer alır. Kişilerin dengede kalmasında etkilidirler. Tıpta vertigo olarak bilinmektedir.
Kulak kristalleri yerinden oynama problemi genelde iç kulak veya dış ortam faktörlerinden kaynaklanabilir. İç kulak faktörleri arasında kulak enfeksiyonları, tükürük bezlerinin yetersizliği, kulak yuma hastalıkları veya yaşlılık gibi nedenler bulunabilir. Dış ortam faktörleri ise ses kirliliği, çok yüksek veya çok düşük ses seviyeleri, uçak veya otomobille yolculuklar, ekstrem hava değişiklikleri gibi etkenlerdir. Üst solunum enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, aşırı stres, üzüntü, ani boyun hareketleri, boyun travmaları gibi nedenlerden dolayı da kulak kristallerinde oynama meydana gelebilmektedir.
Kulak kristalinin oynadığını gösteren en yaygın belirtiler mide bulantısı, baş dönmesidir. Görülen diğer belirtiler şu şekildedir:
Kulak kristalleri oynamasının geçme süresi kişiden kişiye değişebilir ve birçok faktöre bağlıdır, örneğin:
Bazı kulak kristali oynamaları kendiliğinden düzgünleşebilir veya hafif olabilir, ancak bazıları cerrahi girişim gerektirebilir. Doktorunuz size en uygun tedavi yöntemini önerecektir.
Tedavi için öncelikle hangi kulakta kristal oynadığı tespit edilmelidir. Tedavi için Epley manevrası Semont manevrası gibi bazı manevralar kullanılır ve evde bazı egzersizlerin yapılması önerilir.
Manevra ve egzersizlerle tedavi edilmeyen bazı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Tedavi sonrasında ani hareketler yapmamak, stresten uzak durmak, uyku kalitesini arttırmak önemlidir.
Eğer bir kulak kristali oynadığınız ve rahatsız olduysanız, aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:
Not: Eğer kulak enfeksiyonu veya başka bir ciddi rahatsızlık belirtisi varsa, hemen doktorunuza başvurun.
Kulak kristallerinin oynamasında evde bazı yöntemler uygulanabilir ancak daha ciddi durumlarda cerrahi gerekmektedir. Aşağıdaki evde tedavi yöntemleri kulak kristallerinin oynamasını hafifletmekte yardımcı olabilir:
Bu tedaviler etkisiz olduğunda veya oynama ciddi derecede ise, bir işitme uzmanına başvurmanız gerekir. Cerrahi gerektiren durumlarda, cerrahi müdahale kulak kristallerinin yerine oturmasını sağlar.
Eğer kulak kristalleri tedavi edilmezse, kulak içindeki basınç artar ve ağrı, işitme kaybı, tinnitus (çınlama), denge bozuklukları gibi komplikasyonlar oluşabilir. Ayrıca, kulak enfeksiyonlarına da yol açabilir.
Kulak kristallerinin oynandığından şüphelenildiğinde ya da belirtiler görüldüğünde “Kulak, Burun, Boğaz Bölümüne” gidilmelidir. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden online randevu ya da yüz yüze randevu alabilirsiniz.