Kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahi, hastanın daha çabuk iyileşmesini ve açık ameliyatlara göre daha az ağrı hissedilen bir yöntemdir. Karın bölgesindeki çeşitli rahatsızlıkların tanı veya tedavisinde kullanılan bu işlemle ilgili detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Ciltte büyük kesiler açılmadan karın boşluğu ve pelvis içerisine ulaşılmasını sağlayan cerrahi bir tekniktir. Laparoskopi, minimal invaziv cerrahi ya da anahtar deliği olarak da bilinmektedir. Laparoskop cihazıyla işlem gerçekleştirilir. Bu cihazın önünde yüksek yoğunluklu bir ışık ve yüksek çözünürlüklü kamera bulur. Cihaz uzun ve ince bir tüptür. Bu alet karın duvarındaki kesiden karın bölgesine sokulur. Kameradan alınan görüntüler video monitörüne gönderilir ve doktor vücudun içini açık ameliyat olmadan görüntüler. Gerek duyulduğu takdirde işlem sırasında biyopsi örneği de alınabilmektedir.
Karın ya da pelvis içerisinde gelişen hastalıkların birçoğunun teşhis ve tedavisinde bu teknikler yararlanılmaktadır. Uygulandığı bazı durumlar şu şekildedir:
Sadece tedavi değil tanı aşamalarında da bu yöntem uygulanmaktadır.
Genel anestezi altında gerçekleştirilen bir operasyondur. Hasta işlem öncesinde anesteziye uygunluk açısından değerlendirilir. Ameliyat öncesine 12 saat kala hasta yemek yememeli ve su içmemelidir.
Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa doktoruna durumu bildirerek işlem uygulanmadan birkaç gün önce ilaçları kullanmayı bırakmalıdır.
İşlemde öncelikle doktor tarafından karın duvarına bir ya da birkaç delik açılır. Laparoskop, karnı karbondioksitle şişirmek için kullanılcak tüp ve küçük cerrahi aletler yerleştirilir.
Karnın içi daha iyi bir görüş ve hareketle görülebilmesi için karbondioksit gazı kullanılarak şişirilir. İncelemeler ve tedaviler yerleştirilen aletlerle gerçekleştirilir. İşlem bittikten sonra karnın içindeli karbondioksit gazı boşaltılır. Aletler çıkartılır ve dikiş atılarak pansuman gerçekleştirilir.
Teşhis amacıyla işlem uygulanıyorsa ameliyat süresinde farklılık görülebilmektedir.
Düşük riskli bir operasyondur. Cerrahi bir işlem olduğundan dolayı nadir olsa da enfeksiyon, morluk, kanama gibi komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Bundan dolayı hasta 24 saat müşahede altında tutulabilmektedirler.
Tanı amacıyla yapılan işlemler genellikle yarım saat sürmektedir. İşlem öncesinde anestezi uygulandığından dolayı bu süre 45 dakikaya uzayabilmektedir. Tedavi amaçlı yapılıyorsa işlemin türüne göre süre değişebilmektedir.
Çoğu kişi aynı gün taburcu edilmektedir. Açık ameliyatlara kıyasla iyileşme hızı daha fazladır bundan dolayı işlem sonrasında hasta daha hızlı günlük hayatına döner.
Genel anestezi uygulanan bir yöntemdir bundan dolayı ameliyat sonrasındaki ilk saatlerde mide bulantısı, kusma, halsiz hissetme gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Bundan dolayı hasta birkaç saat müşahede altında tutulur. Hastaneden ayrılmadan önce hastanın kullanılması istenen ilaçlar doktor tarafından hastaya iletilir. Taburcu olma süresi kişinin fiziksel durumu, prosedür sırasında kullandığı anestezi türü, kişinin ameliyata verdiği tepkiye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
İşlem sonrasında birkaç gün kesi olan bölgelerde orta derecede ağrı hissedilebilir. Ağrılar genellikle birkaç gün içerisinde geçer. Doktor gerek görürse bu ağrılar için ilaç verebilmektedir
Çoğunlukla hastalar bir hafta içerisinde normal aktivitelerine devam edebilmektedirler. İki hafta kadar sonra doktorun uygun gördüğü zaman diliminde takip randevusu gerçekleştirilebilinir.
Laparoskopi, iç organlarla ilgili sağlık problemlerinde başvurulan tanı ve teşhis yöntemlerindendir. Bunun için “Genel Cerrahi” bölümüne gidilmelidir. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden online randevu ya da yüz yüze randevu alabilirsiniz.