Doğumun ardından annede çeşitli duygu, beklenti ve yaşam düzeni değişiklikleri meydana gelmektedir. Doğumdan sonraki ilk iki hafta lohusa sendromu olarak isimlendirilir. Lohusa dönemi yaklaşık 40 gün veya 6 hafta sürmektedir. Annelik hüznü olarak da adlandırılan bu durum mutsuz, gergin hissetme belirtilerini göstermektedir. Doğumdan sonraki ilk süreç olan lohusalık ve lohusa dönemi ile ilgili detaylı bilgi yazımızda.
Hamilelik sürecinin ardından annede çeşitli duygu, beklenti, yaşam düzeni değişiklikleri meydana gelmektedir. Doğum sonraki ilk iki hafta bu değişimler daha fazla yaşanmaktadır ve lohusa sendromu olarak adlandırılır. Lohusa dönemi yaklaşık 40 gün / 6 hafta sürmektedir.
Lohusa sendromu, annelik hüznü olarak da adlandırılmaktadır. Hormonal değişikliklerin tetiklediği, uykusuzluk, beslenme sorunları gibi bazı durumların strese neden olmasıyla artan bir olgudur.
Lohusa sendromunun belirtileri; ağlama, eleştiri karşısında aşırı duyarlılık, yorgunluk, çökkünlük, isteksizlik, duygu durumundaki hızlı değişimler, uyku bozuklukları, kaygı, huzursuzluktur.
Annenin vücudunda meydana gelen değişimler, hormonal değişiklikler sonucunda hasta hassas, dayanıksız bir süreç yaşar. Bundan dolayı dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur. Bu durumlar;
Doğumdan sonra perine bölgesi bakımı bölgenin daha kolay iyileşmesi ve kesinin enfeksiyon kapmasını engellemek için yapılması gerekenleri kapsamaktadır. 1-3 hafta süren bakım sonrasında anne normal hayatına dönmektir. Lohusa döneminde perine bölgesindeki ağrı ve kanamayı azaltmak için belirli zamanlarda bölgeye buz tatbiki veya oturma banyoları önerilir.
Doktorun önerdiği ağrı kesiciler, sprey ilaçları kullanılabilir. Doğumdan sonra kabızlık ve hemoroidlerde zorlamayı engellemek için doktorun uygun gördüğü gaita yumuşatıcı müshil ilaçlar da kullanılabilinir.
Annenin doğumdan sonra kendi bakımını sağlaması önemlidir. Enfeksiyon oluşmaması için annenin günlük bakımına dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki hususlara özen gösterilmelidir.
Bu dönemde anne su tüketmeye özen göstermelidir. Anne sütünü arttıran en temel öğe bol miktarda sıvı alınmasıdır. Günlük 2,5-3 litre su tüketilmeli ve şekersiz sıvı alınması önerilmektedir. Dengeli beslenmeye önem verilmelidir. Süt, süt ürünleri, sebze ve meyveler, tahıl grubu, yumurta/et türevli eşit tüketilmelidir.
Kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt, peynir günlük düzenli tüketilmelidir.
Protein açısından zengin olduğundan dolayı haftada 3-4 adet yumurta, tüketilmelidir. Ek olarak et, balık, tavuk, kuru baklagil tüketilmeye önem verilmelidir.
Maydanoz, yeşil biber, portakal, mandalina, domates gibi C vitamini açısından zengin sebze ve meyveler tüketilmelidir.
Gaz yapan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Doğumdan yaklaşık 5-7 hafta kadar gaz yapıcı besinler tüketilmemeli veya dikkatli tüketilmelidir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra dokular kendisini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Lohusalık döneminde cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir. Hormonsal değişiklikle 40 gün ya da 6 hafta süreceğinden dolayı 6 hafta sonrasında doktor kontrolüyle gerçekleştirilebilir. Sezaryen doğumda ise vagen dokusu zarar görmediğinden dolayı lohusalık kanamasının hafifleştiği 3. haftadan sonra cinsel yaşam çiftin isteğine bağlı olarak başlayabilir.
Cinsel ilişkide sırasında kadının henüz hormonal değişikliklerin tamamlanmamış olmasından dolayı bazı ağrılar oluşturabilmektedir. Dikişli bölgenin iyileşmemesi, hassasiyet veya ağrı oluşmasına karşı dikkatli olunmalıdır.