Mide küçültme ameliyatları, obezite ile mücadelede diyet ve egzersiz gibi birçok yöntem denemiş ve sonuç alamamış kişiler için umut kaynağıdır. Ancak operasyon öncesi kişinin bu cerrahi girişime hazır olması önemlidir. Peki, mide küçültme ameliyatı öncesi neler yapılmalıdır? Detaylar yazımızda.
Mide küçültme ameliyatları, obezite ile mücadelede diyet ve egzersiz gibi birçok yöntem denemiş ve sonuç alamamış kişiler için umut kaynağıdır. Ancak operasyon öncesi kişinin bu cerrahi girişime hazır olması önemlidir. Hasta cerrah ile ilk görüşmesinde detaylı bir tıbbi şekilde tıbbi öyküsü alınır. Daha sonra fiziki muayenesi yapılır. Boy kilo ölçümü, vücut kitle indeksi hesaplaması yapılır. Hastanın yanı sıra var olan şeker, tansiyon ve uyku apnesi gibi hastalıklarının olup olmadığı, varsa geçirdiği ameliyatlar ve aldığı ilaçlar sorgulanır. Daha sonraki süreçte detaylı bir muayene ve değerlendirme yapılır.
Mide ameliyatı olmak isteyen bir hastanın sigara kullanımı mutlaka sorgulanır. Sigara kullanımının ameliyat sonrası doku iyileşmesini olumsuz etkilemesi, komplikasyon riskini artıracağı, genel anestezi alan hastanın boğaz ağrısını artıracağı ve öksürüğün normalden fazla olacağı için bırakılmalıdır. Sigara kullanımı mümkünse ameliyattan 2 ay önce bırakılmalı ve ameliyattan sonra en az 1 ay kullanılmaya başlanmamalıdır.
Ameliyat olacak kişiye ilk olarak anestezi uzmanı tarafından çeşitli testlere yapılır. Bu sayede kişinin narkoz almasının onda herhangi bir komplikasyona yol açıp açmadığı anlaşılır. Daha sonra kişinin ihtiyacı varsa kalp-damar cerrahisi, kardiyoloji ve göğüs hastalıkları muayene eder. Ardından detaylı bir kan tahlili yapılır. Yanı sıra karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını tespit için ek testlere de başvurulur. Ciddi bir kronik hastalıkları olan kişilerin öncelikli olarak bu rahatsızlıklarının kontrol altına alınması önemlidir. Solunum, şeker ve tansiyon hastalığı olan bireyler için ameliyat öncesi bazı beslenme kuralları uygulanır.
Tüm mide ameliyatları öncesi en önemli test endoskopi ve karın ultrasonudur. Bu evrensel bir gerekliliktir. Bu muayene anestezi uzmanı tarafından yapılır. Ağızdan endoskopik cihazla yapılan bu işlemde; yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı incelenerek ameliyata engel olabilecek bir sorun olup olmadığına bakılır. Şayet bir problem varsa ilk olarak onlar tedavi edilir.
Tüp mide ameliyatı öncesi hastaların belirli bir süre boyunca uymaları gereken bir diyet verilir. Bu diyet listesi, hastayı ameliyata hazırlayan uzman ekipteki diyetisyen tarafından hazırlanır. Diyetin yapılması gereken süre ve içerik hastanın özelliklerine ve metabolizmasına göre belirlenir. Bu anlamda hastanın vücut kitle indeksi hesaplanır ve yağ oranına bakılır. Diyet süresi ortalama 10 gün sürebilir. Bu diyetin yapılması ile amaçlanan ilk aşamada verilen kilonun karaciğerden kaybedilmesidir. Bu sayede karaciğerin yağlanması azalarak boyutu küçülür. Böylece ameliyat yapan cerrahın işi kolaylaşır, ameliyat süresi kısalır ve komplikasyon riski minimize edilir. İleri derece kilolu Vücut kitle indeksi 60’ın üzerinde olan hastalarda ise ameliyat öncesi verilmesi gereken kilo daha fazladır. Bu yüzden diyetisyene daha fazla iş düşer veya kısa bir süre mide balonu uygulaması yapılarak kilo kaybı beklenebilir.
Tüp mide ameliyatları öncesi hastanın psikolojik durumunun uzman bir psikiyatrist tarafından incelenmesi bir kuraldır. Bu kural Sağlık Bakanlığı tarafından şart koşulmuştur. Bu görüşmelerde hastalara ameliyat hakkında bilgi verilir. Nasıl bir ameliyat olacağını ve hastaları neler beklediği konuları anlatılır. Hastanın psikiyatrik analizi yapılarak duygusal durumu, psikiyatrik rahatsızlıkları olup olmadığı, madde bağımlılığı olup olmadığı tespit edilir. Böyle bir durumu var ise psikiyatrik destek ile ameliyat süreci geçirmesi sağlanır. Ayrıca ameliyat sonrası da bu destek tedavi devam eder.
Her tetkiki ve değerlendirmesi biten hastalar ile ameliyattan 2-3 gün önce görüşülür. Bu görüşmede kan sulandırıcı iğnenin ne zaman yapılacağı, ameliyattan önceki gün bol sıvı alınması gerektiği, grip veya diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için kalabalık ortamlardan kaçınmaları gerektiği anlatılır.
Dilerseniz konu ile ilgili videoyu izleyebilirsiniz.