Mitomani, yalan söyleme hastalığı olarak da bilinen bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta kişi, sık sık yalan söyleme alışkanlığı gösterir. Yalanlarının ortaya çıkması durumunda bile yalanlarını sürdürmeye devam edebilirler. Kişinin sosyal hayatını, iş hayatını ve ilişkilerini olumsuz etkileyebilen bu durumun nedenleri nelerdir? Belirtileri nelerdir? Detaylar yazımızda.
Mitomani yani yalan söyleme hastalığı, kişinin sürekli yalan söyleme ihtiyacı duyması ve yalanlarına inanması durumudur. Bu kişiler, yalan söylemekten zevk aldıklarını veya yalan söylemeleri gerektiğini düşünebilirler. İlk kez 1895 tarihinde Dr. Anton Wolfgang Adalbert Delbrück tarafından literatüre alınmıştır.
Mitomani hastaları, sadece belirli bir konuda değil, birçok farklı konuda yalan söyleyebilirler ve bu yalanlarının doğruluğuna inanırlar. Yalanlarının ortaya çıkması durumunda bile yalanlarını sürdürmeye devam ederler Bu durum kişinin sosyal hayatını, iş hayatını ve ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Mitomani hastalığına sahip kişiler mitoman veya patolojik yalancı olarak adlandırılabilirler.
Mitomaniye neden olan durumlar kesin olarak belirlenmemiştir. Neden olan bazı faktörler şu şekildedir:
Bu faktörler, mitomaniye yol açabilecek olası nedenlerdir. Ancak mitomani, çok yönlü bir durumdur ve nedeni her zaman açık değildir.
Mitomani, yalan söyleme bozukluğu olarak da bilinen bir psikolojik durumdur. Bazen kişi utanç ya da bir sorundan dolayı yalan söyleyebilirken bazı durumlarda hiçbir yararı olmayan yalanlar söyleyebilirler. Görülen belirtiler genellikle şu şekildedir:
Bu belirtiler, genellikle ortak özelliklerdir. Ancak, kişiden kişiye değişebilir ve belirtiler farklı olabilir.
Hastaların bazı özellikleri aşağıdaki gibidir:
Bu özellikler, mitomani hastalarının sıklıkla sergilediği özelliklerdir. Ancak, her hastanın özellikleri farklı olabilir ve kişi hasta olduğunun farkında olmayabilir. Bundan dolayı birlikte yaşadıkları kişiler doktora başvurabilirler.
Mitomani hastaları, yalan söyleme davranışlarını itiraf etmeyebilir veya yalan söyleme davranışlarını gizlemek için yalan söyleyebilirler. Bu nedenle doktor hastanın diğer belirtilerine ve davranışlarına da dikkat etmelidir. Tanıda önemli olan bir faktör ise yakın çevresinin ve ailesinden alınan hastalık öyküsüdür.
Poligraf, yalan detektör testi kullanılarak hastanın yalan söyleme davranışı sırasındaki tepkileri ölçülebilir. Kişinin yalanlarına inanıp inanmadığı, karşısındaki kişiyi ikna edebilmek adına nasıl davranışlarda bulunduğu incelenebilinir.
Değerlendirmelerden sonra kişinin farklı bir psikolojik sorunu olup olmadığına bakılır. Doktor gerek duyarsa ek tetkiklerden yardım alabilir.
Evet, mitomani hastalığı tedavi edilebilir. Tedavi, yalan söyleme davranışının altında yatan nedenleri ve diğer psikolojik problemleri ele almayı içerir. Genellikle psikoterapi veya ilaç tedavisi şeklinde uygulanabilir. Psikoterapi, yalan söylemenin altında yatan psikolojik nedenleri keşfetmek, kişinin düşünce ve davranışlarını değiştirmek, yalan söyleme alışkanlığını azaltmak veya ortadan kaldırmak için kullanılır. İlaç tedavisi ise yalan söyleme hastalığının neden olabileceği diğer psikiyatrik bozuklukları tedavi etmek için kullanılabilir.
Teşhis konulduktan sonra kişinin çevresinin kişiyi psikolojik yönden desteklemesi önemlidir.
Mitomani hastalarının tedavi edilmesi önemlidir çünkü yalan söyleme davranışı, hastanın iş ve sosyal yaşamını etkileyebilir ve diğer psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Tedavi için bir psikoloğa ya da psikiyatriste başvurmak gerekir. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden yüz yüze ya da online randevu alabilirsiniz.