Miyalji, devamlı tekrar eden ve kişinin yaşam standardını oldukça düşüren kas ağrılarıdır. Çoğu kez kas yaralanmaları ve travmalardan meydana geldiği düşünülse de, altında psikolojik veya sistemik bazı hastalıklar olabilir. Bu yüzden hastalığın doğru teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir. Toplumda yaygın olarak görülen miyaljinin detayları için dilerseniz yazımıza göz atalım.
Miyaji, kronik kas ağrısı demektir. Bireylerin günlük yaşamda sıkça karşılaştığı bir durumdur. Bu ağrılar; cereyanda kalma, fazla yük taşıma, romatizmal hastalıklar ve stres gibi birçok nedenden dolayı oluşabilir. Basit sebeplerin yanı sıra, kanser gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak da miyalji ağrısı gözlemlenebilir. Kas ağrıları bazen birkaç gün içerisinde geçerken, kimi zaman kronik bir hal alarak kişilerin hayat kalitesini önemli derecede düşürür. Tedavisi için ise ağrıların altında yatan nedenlerin iyi saptanması gerekir.
Miyalji belirtileri birçok farklı şekilde görülebilir. Bu yüzden diğer hastalıklar ile karıştırılabilir. En yaygın görülen belirtiler ise şu şekildedir:
Uzun süren lokal veya yayılmış kas ağrıları
Ağrıya eşlik eden kas hareketlerinde kısıtlanma durumu
Kramplar
Ağrı bölgelerinde yanma ve karıncalanma
Dinlenilse de geçmeyen kas yorgunlukları
Kas tutulmaları
Bazı kas gruplarına dokunulduğu zaman oluşan hassasiyet
Kas ağrıları, genellikle kas yaralanmaları ve zorlanmalarından olduğu bilinse de birçok nedeni bulunur. Bu yüzden ağrının nedenini bulunması ağrının bertaraf edilmesi için oldukça önemlidir. Diğer miyalji sebepleri ise şu şekildedir:
Bazı meslek gruplarında kaslar yoğun kullanılarak veya aşırı yük bindirilerek zorlanabilir. Örn; masa başı işlerde çalışan kişiler sabit bir pozisyonda saatlerce oturur ve aynı kaslarını hareket ettirir. Bu yüzden bu kaslarda fazla çalışmaktan dolayı zamanla ağrılar meydana gelir. Ya da oturma pozisyonunda duruş bozuk olarak oturmak bel, boyun veya sırt ağrılarını tetikleyebilir. Ağır yük kaldırma işi yapan kişilerde kaslarına veya efora dayalı sporcularda kaslara binen ağır yük ve zorlanmalar sonucu miyalji oluşabilir.
Burkulma ve incinme gibi basit değerlendirilen sakatlanmalar doğru tedavi edilemediği zaman tam anlamıyla iyileşmez ve miyalji atakları baş gösterir. Spor müsabakalarında oluşan sakarlıklar, yaralanmalar ve ısınmadan yapılan egzersiz hareketleri kas ağrılarına sebep olabilir. Ya da geçmişte meydana gelen kazalar veya fiziksel travmalar sebebi bilinmeyen ağrılara neden olabilir.
Uzun süren bir grip ve benzeri hastalıklarda sıkça kas ağrılarına rastlanır. Bu ağrılar genellikle hastalık bitince son bulur. Fakat vücutta başka faktörler etkilendiyse ağrılar kalıcı bir hal alabilir.
Miyalji hastalığı; kalp, böbrek, dolaşım ve sinir sistemi gibi yaşamsal işlevlerin olduğu yerlerde çıkan hastalıklardan dolayı meydana gelebilir. Bu hastalıklar neticesinde kas ağrılarının yanı sıra, kaslarda zayıflaması ve kayıpları da yaşanabilir. Ayrıca miyalji kanser hastalıklarında da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Fibromiyalji, vücudun çeşitli yerlerinde aşırı hassasiyet oluşturan ve ağrı yapan bir yumuşak doku romatizmal hastalığıdır. Kişilerde benzer etkilere neden olan miyalji fibromiyalji rahatsızlığından dolayı oluşabilir.
Yaşamdaki eşitli kaygılardan dolayı strese bağlı kronik yorgunluklar meydana gelebilir. Genellikle psikolojik alt yapısı olan bu durum miyaljiyi tetikleyen bir durumdur. Dinlenerek geçmeyen bu yorgunluk durumu kişinin stres yönetimi yapması ve yaşam şeklinde değişime gitmesi ile çözülebilir.
Kasların gevşemesi ve gerilmesi sırasında bazı kimyasal reaksiyonlar olur. Bu reaksiyonlarda elekrolitler yani; sodyum, postasyum, magnezyum ve kalsiyumun az ya da çok salındığı durumlarda kaslarda kramplar oluşabilir. Miyajiyle oluşan ani kramplara neden olarak bu dengesizliklerden şüphelenilebilir.
Miyalji teşhisi için doktor öncelikle hastanın detaylı tıbbi öyküsünü dinler. Ardından fiziki muayene yaparak ağrı olan kas noktalarını tespit eder. Bunun yanı sıra ise, hareket ve yürüyüşüne bakarak sinir sistemi bozukluğu olup olmadığını saptamaya çalışır. Buradan alınan bilgiler ışığında çeşitli testler istenebilir.
Kan Testleri: Kan sayımı yapılarak enfeksiyon veya otoimmün hastalıklarının varlığına bakılır.
Ultrason: Kas ultrasonografisi ile kas iltihabı olup olmadığı incelenir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rözenans (MR): Büyük ve derindeki kasların görüntülenmesinde kullanılır. Kas yırtık veya zedelenmelerinde bakılır.
Elektrofizyolojİk İnceleme(EMG): Elektromiyografi kullanılarak kasların aktiviteleri ölçümlenir. Kas dejenerasyonları varsa görülür.
Kas Biyopsisi: Daha yakından incelenmesi için kas dokusundan bir örnek alınarak labaratuvarda incelenir. Kas hastalığı şüphesinde yapılır.
Miyalji tedavi planı için tanı sonuçlarına göre nedene yönelik bir uygulama yapılır. Altında başka bir metabolik hastalığın olmadığı kas ağrılarında şu şekilde tedaviler uygulanabilir:
Kaslarda hayatı sekteye uğratacak derecede olan ağrılar için miyalji kas gevşetici ve ağrı kesicilerle azaltılabilir. Fakat bu ilaçlar semptomları belli bir süre baskılamak için kullanılır. Hastalığı ortadan kaldırmak için kesin nedenin ortadan kaldırılması gerekir. Aksi takdirde dinen ağrılar tekrar edebilir.
Miyalji nedeni bakteri ise hekim antibiyotik ilaç tedavisi verebilir. Ya da psikolojik sorunlar; aksiyete, depresyon ve benzeri hastalıklarda antidepresan veya antianksiyetik ilaç tedavileri uygulanabilir.
Kaslarda zayıflık, duruş bozukluğu veya iskelet problemlerinde fizik tedavi yöntemi uygulanabilir. Fizik tedavi ve rahabilitasyon uzmanları tarafından planlanan tedaviler önemli bir rol oynar. Masaj, nöralterapi, manipilasyon ve ozon tedavisi hastalığın azalmasına veya bitmesine yardımcı olur.
Uzman hekim tavsiyesi ile yapılması gereken tedavilerdir. Kasların zorlanması sonucu yapılan sıcak-soğuk uygulama kas gevşemesine yardımcı olur. Ağrılı bölgeye soğuk kompres poşeti, sıcak su torbası veya buz uygulanır.
Doğru ve düzeni olarak yapılan egzersizler kasları güçlendirerek miyajinin sebep olduğu ağrıları dindirebilir. Miyalji egzersizleri için önemli olan nokta uzman tavsiyesi ile yapılmasıdır.
Uzman kontrolünde doğru teşhis edilen ve tedavisi düzenli yapılan miyalji hastalıkları yüksek oranda tedavi edilebilir.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.