Caliciviridae virüs ailesine bağlı olan norovirüs, viral mide bağırsak enfeksiyonlarına neden olan bir virüs grubudur. Yetişkin ve çocuklarda meydana gelen ishallerin %20’si norovirüslerden kaynaklanır. Ayrıca virüslerden dolayı gelişen ishal salgınlarının %60-95’lik kısmına da yine norovirüsler sebep olur. Peki, norovirüs nasıl bulaşır. Detaylar yazımızda.
Norovirüs, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda şiddetli kusma ve ishale sebep olan virüs grubudur. Caliciviridae virüs ailesine bağlıdır. Bu virüsler gastroenterit denilen mide ya da bağırsakların iltihaplanmasına neden olur. Özellikle yaz aylarında görülen bu enfeksiyon, genellikle okul kaynaklıdır. Bu yüzden ilk olarak çocuğa sonrasında ise diğer aile üyelerine bulaşır.
Norovirüsler devamlı olarak genetik değişikliğe uğradıkları için değişik birçok ortamda yaşayabilirler. Bu yüzden insanların hayatlarında bir kereden fazla norovirüs enfeksiyonu oldukları kabul edilir.
Norovirüs, kontamine (virüs bulaşmış) besinler başta olmak üzere birçok farklı yolla bulaşabilir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Virüs ısı ve klora dirrençli bir yapıda olduğu için su ve besinler yoluyla kolaylıkla bulaşabilir. Ayrıca dondurulmaya da dayanıklı olan norovirüs yaygın olarak dondurulmuş gıdalardan da kaynaklanabilir. Hastalığın kuluçka süresi ise 12-48 saattir.
Norovirüs enfeksiyonunun gelişmesinde birçok risk faktörü vardır. Bu etkenlerin bazıları şu şekilde sırlanabilir:
Hastalık, virüse maruz kalınmasından 12-48 saat sonra görülen ishal, mide ağrısı ve kusma ile kendini belli eder. Bu durum 1-3 gün arası devam eder. Hastaların çoğu tedaviye ihtiyaç olmadan iyileşir. Norovirüsün semptomları aniden başlayabilir. Norovirüs enfeksiyonunda yaygın belirtilerin bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Bazı hastalar hiçbir belirti göstermeyebilir. Fakat enfeksiyon bulaşıcıdır ve enfekte kişiler, virüsü diğer kişilere bulaştırabilirler.
Hastalığın teşhisi için hastanın detaylı anamnez bilgisi alınır ve semptomların değerlendirilir. Ayrıca virüs dışkı örneğinin test edilmesiyle de teşhis edilir fakat, çoğu zaman bu teste gerek kalmaz.
Norovirüs için spesifik bir tedavi yoktur. Fakat dehidrasyonu önlemek ve semptomları kontrol altına alabilmek tedavinin ana amacıdır. Tedavide şunlar önerilebilir:
Yeterince sıvı alamayan, kişilerin ihtiyacı olan sıvıyı sağlık merkezlerinde intravenöz (damar içi) olarak alması gerekebilir.
Bulaşıcı olan bu enfeksiyonu önlemek için şunlar önerilebilir: